Liebster-award

 

Blauwkruikje nomineerde me voor een Liebster-award, wat ik bijzonder waardeer.

 

 

liebster-award

Dit zijn de voorwaarden voor deze award:

Regels

 1. List 11 facts about yourself
 2. Answer the 11 questions the blogger who nominated you left
 3. Ask 11 new questions for those you nominate
 4. Choose 11 bloggers with less than 200 followers to nominate
 5. Go to each bloggers page and let them know about the award
 6. Thank the person who nominated you and link back to their blog

 

De feiten

 1. Van mijn vroege kinderjaren (tijdens WO-II)herinner ik me vooral de boomgaarden in het Betuwse rivierenlandschap.
 2. Na de oorlog werd Den Haag de stad van mijn jeugd.
 3. Het Panorama Mesdag in deze stad, dat ik als jongen van tien al bezocht, is achteraf bezien een van mijn eerste poëtische ervaringen.
 4. Op de middelbare school ontwaakte mijn literaire belangstelling, die me uiteindelijk zou voeren naar de studie Nederlands MO-B (Den Haag, Tilburg) en het leraarschap (in Noord-Brabant).
 5. Mijn vrouw en ik trouwden in Den Haag, maar we gingen beneden de Moerdijk werken en wonen. Onze twee zoons hebben er in de jaren tachtig exacte studies voltooid.
 6. De boeken der kleine zielen, Dwaallicht, De uitvreter, De koperen tuin, Karakter, De avonden, De donkere kamer van Damocles, Een weekend in Oostende, Het verdriet van België en De ontdekking van de hemel werden ook voor mij belangrijke romans/novellen.
 7. De poëzie van o.a. Gorter, Leopold, Van Ostayen, Slauerhoff, Bloem, Achterberg, Nijhoff, Gerhardt, Lucebert, Claus en Kouwenaar kwam steeds weer dicht bij me.
 8. De literaire geschiedenis bepaalde vaak de keuze van onze reizen in Europa. Er stonden ook vaak lange wandelingen en fietstochten op het programma.
 9. Ruim veertig jaar heb ik mijn werk gedaan. Niet alleen aan het lesgeven, maar ook aan vrije literaire activiteiten met leerlingen beleefde ik veel plezier.
 10. In het midden van mijn leven kwamen de eerste eigen dichtregels. Ik bewaarde ze voor later.
 11. In 2008 werd ik met Gindra’s land genomineerd voor de poëzieprijs van het Brabants Landschap.

 

Vragen van Blauwkruikje voor wie zij nomineerde voor de Liebster Award:

1. Waarom begon u een weblog?

Als stimulans om na mijn pensionering de eigen poëtische wereld een vaste plaats te geven.

2. Hoe belangrijk vindt u de taal van uw blogposts?

De taal is het belangrijkste instrument. De metaforische mogelijkheden daarmee zijn in het bijzonder mijn kompas.

3. Beeld of tekst: wat geniet uw voorkeur?

De tekst is dragend, het beeld toont vaak de inspiratiebron.

4.Wat doet fictie met u?

Goede fictie opent nieuwe vergezichten voor me.

5.Als u non-fictie leest, wat leest u dan vooral?

Cultuurgeschiedenis, literatuurbeschouwing, biografieën, politiek.

6.Wat vindt u van de functie ‘stadsdichter’?

Zo’n functie is in het algemeen meer een teken des tijds dan een poëtische toevoeging aan het stadsleven.

7.Koopt en/of leest u wel eens poëzie?

Ik lees vaak poëzie en koop die af en toe.

8. Hoe belangrijk is theater voor u?

Ik volg het theater niet doorlopend, maar prachtige voorstellingen van klassiekers ga ik af en toe zien.

9. Laat u zich beïnvloeden door bepaalde recensenten?

Zeker bij de keuze van zo’n klassieker, maar niet bij de beschouwing na de voorstelling.

10.Wanneer kan volgens u een werk het label ‘klassieker’ krijgen?

Als een werk beklijft in de geest van verschillende generaties, die er steeds nieuwe duidingen aan geven.

11.Zal het e-boek volgens u het printboek uit de markt duwen?

Nee, want een tastbaar boek is een ander kunstwerk dan een digitaal getoond boek.

 

De nieuwe vragen voor wie ik nomineer

 1. Wat is je belangrijkste inspiratiebron?
 2. Welke ontdekking(en) deed je door je blog?
 3. Is er een sterke band tussen de inhoud en de vorm van je blog?
 4. Welk boek en/of welke film is belangrijk voor je (geweest)?
 5. Welke binding heb je met bepaalde steden?
 6. Welke landschappen hebben je voorkeur?
 7. Zien we je antwoorden op de vragen 5 en 6 terug in je blog?
 8. Kies je voor de actualiteit of voor wat achter ons ligt?
 9. Welke muziek is belangrijk voor je?
 10. Welke maatschappelijke ontwikkeling heeft je speciale aandacht?
 11. Welke periode uit de cultuurgeschiedenis spreekt je bijzonder aan?

De nominaties volgen nog.

Over Marinus te Velde

Meestal laat ik mij inspireren door lange wandelingen, reizen en jeugdherinneringen. Daar probeer ik dan een bijzonder levensgevoel aan te geven.
Dit bericht werd geplaatst in Award, gedichten, Poëzie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Liebster-award

 1. Blauwkruikje zegt:

  Beste Marinus
  Het is leuk om hier enkele feiten over u en de antwoorden op mijn vragen te lezen. Dank voor de geïnvesteerde tijd en moeite.
  Vriendelijke groet
  Blauwkruikje

 2. Beste Marinus,

  Ik waardeer het initiatief met die award. Ik heb mijn hoofd er niet genoeg bij om alles te doen wat gevraagd wordt. 11 nieuwe vragen bedenken is nogal wat.
  Ik zal proberen wat van je vragen te beantwoorden:
  1. Grote kunst op van allerlei gebied en van allerlei periodes, teveel om op te noemen. Opgegroeid in een stabiel gezin heb ik een redelijk zorgeloze jeugd gehad. De herinnering daaraan en bijkomende nostalgie is bij mij geen inspiratiebron.
  2. De opdracht aan mezelf is drie keer in de week een zwart-wit tekening maken van een beeld dat me bezighoudt. Daar zit een bepaalde ontwikkeling die me genoeg boeit en me leert mijn omgeving te leren kennen. Ook heb ik er door op de iPad leren tekenen.
  3. Ja
  4. Boeken: (vroeger) Louis Paul Boon; WF Hermans; Philip Roth, Ebbenhout van Riszard Kapuchinsky en veel meer. (recent) Congo; Guns, Germs and Steel; De witte tijger van Aravind Adiga. Films: vroeger: veel Italiaanse Cinema, Apocalyps Now, etc. Er zijn wel een hoop films die ik waardeer, maar ik ben een hoop titels vergeten. Meestal hou ik van verhalen die dieper gaan dan een simpel persoonlijk drama.
  5. Amsterdam blijft geloof ik mijn favoriete stad. Maar ik hou ook van Rome, Venetië, Lissabon, Istanbul, Barcelona, Brussel, Antwerpen, Kopenhagen, London, Parijs, New York, Mumbai, Kathmandu, New Delhi, San Francisco, Bamako, Ouagadougou, Dakar, noem maar op. En Den Haag is ook prima.
  6. De Sahara, of anders Lake District, Himalaya. Sommige delen in Nederland, zoals in Drente, de Achterhoek of op de Veluwe, zijn ook mooi.
  7. Zou best kunnen.
  8. In de blog zo actueel mogelijk.
  9. Ik ben vanaf heel jong besmet met J.S. Bach. Maar ik luister naar van alles. Hou ook van allerlei wereldmuziek en Afrikaanse toppers als Youssou N’dour, Salif Keita, Toumani Diabaté. Muziek van vroeger, Orlando di Lasso, Tomas Louis de Victoria, Claudio Monteverdi, Carlo Gesualdo, etc. via Bach, Mozart, Beethoven, naar de 20ste eeuw van Maurice Ravel tot met Steve Reich. Jazz van Charlie Parker, Dizzy Gillespie, John Coltrane, Stan Getz, Keith Jarrett, Joe Zawinul, etc. Chanson van Jacques Brel en Leo Ferré. Popmuziek is een splinter in de muziekgeschiedenis en daar vind ik incidenteel ook goede muziek (Stevie Wonder, Michael Jackson, KT Unstall, Sting en veel meer). etc. etc.
  10. Dat we al onze verworvenheden verstandig verdelen. Iedereen zou een dak boven zijn hoofd moeten hebben, water en voedsel, basisgezondheidszorg, én onderwijs. Het zou verboden moeten zijn meer te bezitten dan je menselijkerwijs zelf kunt gebruiken en/of opmaken.
  We zijn hier op de planeet om elkaar te helpen en alleen te beconcurreren als een soort spel.
  11. Ik twijfel tussen begin 1900 in Parijs met Braque, Picasso, Strawinsky, etc. en rond New York rond 1960 (Robert Rauschenberg, Jasper Johns, John Cage, etc.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s